Bebek gelişimi doğumla başlayan bir süreçtir. Başlangıçta bebeğiniz hızla büyüyecek ve çok şey öğrenecektir. İlk ayda bebeğiniz için asıl önemli olan uyumak ve beslenmektir. Bebeklerinizle vakit geçirmek, onlar tecrübelerini artırırken beyinlerinin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacaktır. Bebek gelişimi açısından akıldan çıkartılmaması gereken ve oldukça sık karşılaşılan durum şudur; bir bebek bir alanda gelişim evresine erken ulaştıysa, bir sonraki gelişim evresine bir miktar daha geç ulaşabilir. Unutmayın her bebek farklıdır. İşte bebeklerin doğumdan 12 aya kadar olan gelişim dönemleri hakkında detaylı bilgiler.
1 Aylık Bebek Gelişimi
Bebekler doğumdan itibaren ağlayarak iletişim kurarlar, bebeğiniz bu ilk 1 ayda çok ağlayacaktır bunun nedeni aç olması, gazı olması, bezinin kirli olması olabilir ama unutmayın ki bebekler görünürde bir neden yokken de ağlayabilirler. 1 ayın sonunda bebeğinizin hareketlerinde gözlemleyebileceğiniz değişiklikler şunlardır;
1 Aylık Bebek Neler Yapabilir ?
Seslere karşı tepki verir. İnsan sesine karşı tepkileri, ilgileri artar insan sesi duyduklarında sese yönelebilirler, yakınında yumuşak sesle konuşulunca sakinleşebilir. Kendisine özgü sesler çıkartabilir.
- Bebeğinizle ilgilendiğiniz zaman gülerek karşılık verebilir. Kısa süreli de olsa yüzünüze bakabilir. Annesinin yüzünü ayırt etmeye başlar. Çoğu bebek ebeveynlerini tanıyabilir.
- Elleri yumruk şeklindedir, avuç içlerine yerleştirilen nesneleri sıkıca kavrayabilirler.
- Kol ve bacaklarının hareketleri düzenli değildir.
- Yüksek ışığa ve yüksek ışıklı cisimlere tepki verebilir. Her iki gözüyle odaklanmaya ve hareket eden nesneleri takip etmeye başlayabilir.
- 1 ayda bebekler emzikle ve bazen de parmaklarını emerek kendilerini sakinleştirebilirler, bebeğinizin emmesine yardımcı olmak onu sakinleştirmenin güzel bir yolu olabilir.
- 1 ayın sonunda çoğu bebek yüz üstü yatırıldığında başını kaldırabilir ve başını bir yöne çevirebilir.
2 Aylık Bebek Gelişimi
2 Aylık Bebek Neler Yapabilir ?
- 2 aylık bebeklerin etrafa olan ilgileri artmıştır. Kol ve ayak hareketleri daha düzenli olmaya başlamıştır. Kollarını ve bacaklarını sürekli hareket ettirmek isterler.
- Ellerini uzun süre inceleyebilirler, etraflarında olan biten hareketleri daha uzun süre izleme eğilimindedirler. Hareketli nesneleri gözleri ile takip ederler. Karmaşık desen ve renklere sahip nesnelere bakmaktan hoşlanacaktır.
- Ellerinin yumruk şekilleri açılmaya, yakalama refleksleri gelişmeye başlamıştır. Ellerine verilen nesneleri kısa süreliğine tutabilirler.
- Yan yatırıldığında sırt üstü yatar duruma geçebilir.
- Kısa süreli uykuların süresi uzamaya başlar.
- Çıkartmış olduğu sesler farklılaşacak ve sizin çıkartmış olduğunuz sesleri taklit etmeye çalışacaktır.
3 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz 3 aylık olduğunda arka frontel (başın arkasındaki yumuşak nokta)kapanmış olmalıdır. Bunun yanında, başlarının üstünde hala yumuşak bir nokta olacak. Bebeğinizin kafası vücudundan daha hızlı büyüyormuş gibi görünebilir. Bu normaldir; vücut yakında buna yetişecektir.
3 Aylık Bebek Neler Yapabilir ?
- Artık bebeğiniz kol ve ellerindeki kaslar geliştikçe nesnelere uzanmaya başlayacaktır. Nesneleri ağızlarına götürmeye çalışacaklar.
- Fiziksel olarak bebeğiniz baş hareketlerini daha iyi kontrol edecek ve oturduğunda başını dik tutmaya başlayacaktır. Onlara karın üstü bıraktığınızda, başlarını kaldırdıklarını veya elleriyle göğüslerini yukarı doğru ittiklerini fark edebilirsiniz. Artık bulundukları yerden yuvarlanabilme yeteneğine sahipler ve bu konuda daha dikkatli olmalısınız.
- Kollarını sallayacaklar ve bacaklarını güçlü bir şekilde tekmeleyecekler. Eğer onları ayakları yerde veya kucağınızda olacak şekilde dik tutarsanız, muhtemelen bacaklarını aşağı doğru iteceklerdir.
- Çoğu zaman, eğer sarkan bir nesnenin yakınındalarsa, ona kapalı yumruklarla vururlar. Ancak bir nesneyi kavramak için parmaklarını da açabilirler. 3. aya gelindiğinde çoğu bebek ellerini de bir araya getirebilir.
- Doğumdaki saçları dökülmeye ve yeni saçları çıkmaya başlamıştır.
- Henüz ellerini ve gözlerini tam olarak koordine edemeseler de, nesnelere uzanıp onları sallayabilirler. Dokunma duyuları da daha hassas hale geliyor. Bu yaştaki bebekler ayrıca daha uzun süre olaylara dikkat etmeye başlar.
- Bu yaştaki bebekler yabancılara gülümseyeceklerdir ancak artık ebeveynlerinin kim olduğunu kesinlikle biliyorlardır. Beyinleri hızla büyüyor ve insanları seslerinin yanı sıra görüntülerinden de tanıyabilirler.
4 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğiniz 4 ayılık oldu artık daha kontrollü ve daha bilinçli hareketler yapmaya başladığını görebilirsiniz.
4 Aylık Bebek Neler Yapabilir ?
- Seslere tam olarak tepki verebilir, sesin geldiği yöne doğru döner ve sesin kaynağını arar.
- Annesini babasını görünce tanıyabilir heyecanlanır, el ve ayakları ile tepki verir.
- Biraz destek yardımı ile de ve olsa oturabilir ve başını dik tutabilir.
- Ayakları üzerine tutulunca basmaya çalışır.
- İlgisini çeken nesnelere uzanmaya çalışır, oyuncakları bir elinden öbürüne geçirebilir, nesneleri sıklıkla ağızlarına görürüler ve boğulma tehlikesinden korunmak için ağızlarına sığacak kadar küçük nesneleri onlardan uzak tutmanız gerekir.
- Sevinç, heyecan, öfke veya hayal kırıklığı gibi duygularını gösterecek hareketler yapabilirler.
- Çıkardığı seslerin ve tekrarların sayısı artmaya devam eder.
5 Aylık Bebek Gelişimi
5 Aylık Bebek Neler Yapabilir ?
- Destek yardımı ile oturabilme süreleri uzamaya başlamıştır.
- Duygularını net olarak ifade etmeye başlar. Anne, baba odadan çıktığında ağlayabilir, odaya geri döndüğünüzde sevinebilir.
- Ev halkını ayrıt edebilir, ismine tepki verir.
- Kollarından tutup destek verirseniz ayakları üzerinde zıplama hareketi yapabilir.
- Kollarını açıp uzanarak kucağa gelmek istediğini belli edebilir.
- Gülebilir, kıkırdayabilir veya sizi öpebilirler.
- Sebep sonuç bağlantısını kurmaya başlamışlardır, elinden oyuncağı düştüğünde alıp ona verirseniz yeniden elinden atabilir, onunla oynayacağınız oyunlar onu çok neşelendirecektir.
- Katı gıdalara ilgi gösterebilir, zamanının geldiğini düşünüyorsanız katı gıda denemelerine başlayabilirsiniz. Anne sütü ve bebek mamaları hala temel yemek diyetini oluşturacaktır.
6 Aylık Bebek Gelişimi
5 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Bebeğiniz 6 aylık oldu, artık daha hareketli ve kendi kendine yaptığı şeylerin sayısı artıyor. 6 aylık bebeğinizin yapabilecekleri şeylerden bazıları şunlardır:
- Genelde katı gıdaya geçiş için 6. Ay tercih edilir, bebeğinizin buna hazır olup olmadığını anlayabilir ve günde 1 kere ve az miktarda püre haline getirilmiş ve pürüzsüz yiyeceklerden bebeğinize vermeyi deneyebilirsiniz. Ailenizde herhangi bir gıdaya karşı alerji varsa; yumurta, inek sütü vb bebeğinize bu gıdaları vermeden doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.
- Bebeğiniz sırt üstü yatar durumdan yüz üstü konuma kendi kendine geçebilir.
- 6 aylık bebeklerden bazıları desteksiz oturmaya başlamış olabilir.
- Bebeğinizin ellerini kullanarak yemek yemeye çalışacaktır.
- İki elini de aktif olarak kullanır oyuncakları sıkıca kavrar, oyuncaklarını, eline geçirdikleri cisimleri vurarak ses çıkartmaktan hoşlanırlar.
7 Aylık Bebek Gelişimi
7 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
- 7 aylık bir bebek artık kendi başına desteksiz oturuyor oturabilir.
- Katı gıdaları tüketmeye başlamıştır, bebeğinizde alerjik reaksiyon yapabilecek bal, tuz , şeker , tereyağı ve boğulma tehlikesi yaratabilecek fındık, çiğ havuç, elma vb gibi sert besinler vermekten kaçınmalısınız.
- Genellikle bebekler 5 ve 7 ay arasında ilk dişleriniz çıkartmaya başlarlar. Diş çıkartma döneminde ateş, uykusuzluk, huysuzluk kakada yumuşaklık görülebilir.
- Taklit etmeye çalışmaktan zevk alır, ba – ba , de- de , gibi sesler çıkartmaya başlayabilirler.
- Yuvarlanarak veya emekleyerek hareket edebilir.
8 Aylık Bebek Gelişimi
8 Aylık Bebekler Neler Yapabilir ?
- Koltuk kenarlarından veya mobilyalardan tutunarak ayağa kalkmaya çalışabilirler.
- Öpücük yollama ve el sallama gibi hareketler yapabilir.
- Uzun süre desteksiz oturabilir.
- Küçük şeyleri parmaklarını kullanarak kavramaya çalışabilirler.
- Kişileri iyice tanıdıklarından, anne babadan ayrılırken ayrılık kaygısı dediğimiz durum daha da belirgin olarak yaşanmaya başlayabilir.
- Kendi kendine sesler çıkartarak konuşmalara eşlik etmek isteyecektir.
9 Aylık Bebek Gelişimi
9 Aylık Bebek Neler Yapabilir ?
- Mobilyalardan ve koltuk kenarlarından tutunarak sıralayabilirler.
- Anne, baba kelimelerini hitap kelimesi olarak kullanabilirler.
- Kaşığını, bardağını ve diğer nesneleri tutabilirler.
- Hareketleri iyice gelişir ve duygularını belli eder.
- Nesneleri kaba koyup çıkartmak, halkaları üst üste dizmek, hareketli parçalı oyunlardan hoşlanırlar.
- İstenilmeyen bir şey yaptığında ve siz ona hayır dediğinizde anlayacak ve duracaklardır, artık kelimelerin anlamlarını öğrenmeye başlıyor.
10 Aylık Bebek Gelişimi
10 Aylık Bebek Neler Yapabilir ?
- Rahat bir şekilde sıralayabilir, destek almadan ayakta durabilirler, bu dönemde bazı bebekler hala emekliyor olabilirler ve hatta hiç emeklemeden yürüyen bebekler bile vardır.
- El becerileri iyice gelişmiştir, eline aldığı bir şeyi yiyebilir.
- Cisimleri işaret parmakları ile işaret ederek gösterebilirler.
- 10 aylık bebekler 9-10 kg arasındadır. Değerli ebeveynler bebeğinizin kilosunu diğer bebekler ile kıyaslamayın, kilo almasında problem olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
- Artık sıralayarak yürüyebildiklerinden ve istedikleri yere ulaşabildiklerinden ev içi kazalara karşı tedbirler artırılmalıdır.
11 Aylık Bebek Gelişimi
11 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
- Uzak ve yakın nesneleri oldukça iyi görebilir.
- El ve göz koordinasyonları gelişmiştir.
- Bebeğiniz ilk adımlarını atma denemelerine başlayabilir, kendi başına ayakta dik durabilir.
- Resimli kitaplara ve seslere olan dikkatleri yüksektir, ses çıkaran oyuncaklarla oynamak onu mutlu edecektir.
- Artık söylenenleri net şekilde anlamaya başlamıştır.
- Ağız, göz, kulak gibi organlarını sorunca gösterebilir.
- Anne, baba gibi kelimelerin yanında birkaç anlamlı kelime daha söyleyebilir.
- Bu aylarda bebeğinizi sütten kesme konusunda karar verebilirsiniz, bu konuda uzman bir doktordan veya sağlık kuruluşundan bilgi alabilirsiniz.
12 Aylık Bebek Gelişimi
12 Aylık Bebek Neler Yapabilir ?
12. Ayını doldurduğunda becerileri iyice gelişmiş durumdadır, 12 aylık olmuş bir bebekten aşağıdakileri yapıyor olması beklenebilir.
- Bu ayda artık ilk adımlarını atabiliyor ve ayakta rahatça duruyor olabilirler.
- Doğum ağırlığının üç katına ve yenidoğan dönemindeki boyunun da 1,5 katına ulaşmıştır. Büyüme grafiğinde herhangi bir sorun yoksa bebeğinizin boyunu ve kilosunu başka bebeklerle kıyaslamayın.
- Artık elinde herhangi bir şey varken yürüyebilir.
- Resimli kitaplara ve bayılırlar, kitap sayfalarını çevirebilirler, topla oynamaktan büyük keyif alırlar.
- Tırmanmaya çalışmak, çekmece kapaklarını ve kapıları açıp kapatmak onun için büyük eğlencedir.
- Duyduğu basit kelimeleri kullanmaya çalışabilir.
- Yabancıların kucağında ağlayabilirler. Anne – Baba kavramı tam olarak yerleşmiştir.
Bebek gelişimi döneminde her bebeğin farklı olduğunu unutmayın ve bebeğinizi kendi hızında gelişmesi için destekleyin. Bu rehber, bebeğinizin sağlıklı büyümesine yardımcı olacak önemli bilgileri sunmaktadır.